Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Chlebové cesto

Pre osem osôb
500 g múky
400 g vody
25 g kvasníc (jedna kocka)
1 lyžica extra panenského olivového oleja
štipka soli 
{mospagebreak}

   Pre osem osôb
  • 500 g múky
  • 400 g vody
  • 25 g kvasníc (jedna kocka)
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • štipka soli 
     

 

   Príprava
  1. Kvasnice rozpustite v pohári vlažnej vody.
  2. Múku navŕšte na dosku, aby mala tvar sopky.
  3. Do krátera vylejte olej a po troške pridávajte vodu (solenú aj kvasnicovú).
  4. Dôkladne vymieste.
  5. Cesto vložte do misy, prikryte vlhkou utierkou a pokrievkou. Misku položte na teplé miesto a nechajte kysnúť aspoň 2 hodiny (pozor: cestu vadí prievan a prílišné teplo).
  6. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preklopte ho opäť na dosku. Premieste a sformujte na považovaný tvar.
  7. Pečte v rúre (pri 220ş) asi 40 minút, ak je to chlieb, alebo 15 minút, ak to má byť jemné cesto na pizzu.

Tí, čo musia dodržiavať neslanú diétu, nemali by vôbec používať soľ.

 Kilokalórie/porcia 248,6
Bielkoviny celkovo 7,6 g 
Lipidy celkovo 2,9 g
Využiteľné sacharidy 48,1 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 0,5 g
 – mononenasýtené celk. 1,8 g
 – polynenasýtené celk. 0,6 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 2,4 g
Železo 0,7 mg
Vápnik 11,7 mg
Sodík 50,9 mg
Draslík 106,7 mg
 
Fosfor 112,3 mg
Magnézium 0,0 mg
Vitamíny:
 B1 0,2 mg
 B2 0,1 mg
 B3 1,1 mg
 B9 52,8 μg
 A 0 μg
 E 0,6 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,8 mg
 B8 3,1 μg
 B12 0,0 μg