Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Cibuľový posúch

250 g celozrnnej hrubej múky
200 g hladkej múky
300 g cibule
25 g pivných kvasníc
1 pohár vlažnej vody
½ pohára bieleho vína
{mospagebreak}

   Suroviny
  • 250 g celozrnnej hrubej múky
  • 200 g hladkej múky 
  • 300 g cibule
  • 25 g pivných kvasníc
  • 1 pohár vlažnej vody
  • ½ pohára bieleho vína 
  • 2 bobkové listy
  • štipka hrubozrnnej soli

 

   Príprava
  1. V šálke s vlažnou vodou rozpustite kvasnice.
  2. Na doske zmiešajte oba druhy múky, soľ a kvások, pridávajte biele víno.
  3. Dajte vykysnúť na teplé miesto asi na 1 hodinu (pozor: cesto nemá rado prievan a teplotné výkyvy).
  4. Cibuľu najemno nakrájajte a pražte 5 minút, pridajte kvapku vody a dva bobkové listy.
  5. Vykysnuté cesto vyklopte, pridajte uvarenú cibuľu s bobkovým listom.
  6. Znovu vymieste.
  7. Plech vyložte papierom na pečenie a rozostrite naň cesto.
  8. Pečte v rúre (pri 200°) asi 15 - 20 minút).

Tento koláč sa dá urobiť na veľa spôsobov: so zemiakmi, rozmarínom, rajčinami, tekvičkami či hocijakou inou zeleninou.

 Kilokalórie/porcia 207,8 kcal
Bielkoviny celkovo 7,4 g 
Lipidy celkovo 1,1 g
Využiteľné sacharidy 40,6 g  
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 0,2 g
 – mononenasýtené celk. 0,2 g
 – polynenasýtené celk. 0,5 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 2,4 g
Železo 1,8 mg
Vápnik 25,4 mg
Sodík 104,2 mg
Draslík 233,4 mg
 
Fosfor 148,5 mg
Magnézium 41,7 mg
Vitamíny:
 B1 0,2 mg
 B2 0,1 mg
 B3 2,5 mg
 B9 61,4 μg
 A 0,0 μg
 E 0,4 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,3 mg
 B8 1,8 μg
 B12 0,0 μg