Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Hrášková krémová polievka

Pre šesť osôb
500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
3 šalotky
3 cibuľky
1 červená cibuľa
300 g nízkotučného mlieka
300 g chobotničiek

   Pre šesť osôb
  • 500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • 3 šalotky
  • 3 cibuľky
  • 1 červená cibuľa
  • 300 g nízkotučného mlieka
  • 300 g chobotničiek
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 poháre zeleninového vývaru
  • čierne korenie
  • štipka soli

 

   Príprava
  1. Nakrájajte cibuľu a vložte do hrnca spolu s hráškom.
  2. Položte hrniec na oheň, pridajte dva poháre zeleninového vývaru a asi 30 minút varte. Podľa potreby pridajte trošku vody.
  3. Nakrájajte šalotku a nechajte ju speniť v panvici, do ktorej ste dali za lyžicu zeleninového vývaru.
  4. Očistite chobotničky, umyte ich a dajte na panvicu k šalotke.
  5. 15 minút varte, pokým nezískajú sýtočervenú farbu.
  6. Osoľte ich, odstavte z ohňa a udržujte v teple.
  7. Pomixujte hrášok a pridajte mlieko.
  8. Krém povarte a dochuťte soľou a čiernym korením. 
  9. Podávajte v miskách alebo v polievkovej mise a do stredu poukladajte chobotničky.
  10. Dochuťte dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja.
 Kilokalórie/porcia 189,8
Bielkoviny celkovo 14,5 g 
Lipidy celkovo 7,2 g
Využiteľné sacharidy 16,7 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 1,2 g
 – mononenasýtené celk. 4,6 g
 – polynenasýtené celk. 0,63 g
Cholesterol 29,4 g
Vláknina 5,3 g
Železo 2,1 mg
Vápnik 171,1 mg
Sodík 335,9 mg
Draslík 452,9 mg
 
Fosfor 240,3 mg
Magnézium 43,9 mg
Vitamíny:
 B1 0,46 mg
 B2 0,29 mg
 B3 2,26 mg
 B9 64,7 μg
 A 0,0 μg
 E 1,65 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,86 mg
 B8 8,0 μg
 B12 0,0 μg