Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Krémová pórovo-tekvicová polievka

Pre šesť osôb
2 póry
štipka šafranu
800 g tekvice
2 bobkové listy
1 l zeleninového vývaru
2 lyžice extra panenského olivového oleja 
 

   Pre šesť osôb
  • 2 póry
  • štipka šafranu
  • 800 g tekvice
  • 2 bobkové listy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja

 

   Príprava
  1. Pór nakrájajte na jemné kolieska a nechajte ich speniť v troške zeleninového vývaru.
  2. Pridajte šafran a varte 5 minút.
  3. Tekvicovú dužinu nakrájajte na malé kocky a pridajte ju k póru. Varte ďalších 10 minút.
  4. Pridajte liter vriaceho zeleninového vývaru a dva bobkové listy. Ochuťte soľou.
  5. Prikryte a nechajte povariť 30 minút.
  6. Nechajte 1 hodinu postáť.
  7. Vyberte bobkové listy a všetko pomixujte.
  8. Polievku podávajte teplú s hriankami z celozrnného chleba a s dvomi lyžicami extra panenského olivového oleja.

    Ako príloha
    Hrianky z celozrnného chleba

 Kilokalórie/porcia 174,1
Bielkoviny celkovo 5,1 g 
Lipidy celkovo 7,0 g
Využiteľné sacharidy 22,6 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 1,2 g
 – mononenasýtené celk. 4,8 g
 – polynenasýtené celk. 0,8 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 3,8 g
Železo 2,3 mg
Vápnik 75,5 mg
Sodík 750,1 mg
Draslík 514,0 mg
 
Fosfor 109,8 mg
Magnézium 22,5 mg
Vitamíny:
 B1 0,3 mg
 B2 0,1 mg
 B3 1,3 mg
 B9 75,6 μg
 A 0,0 μg
 E 3,4 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,0 mg
 B8 0,04 μg
 B12 0,0 μg