Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Zeleninová polievka

 Pre šesť osôb
100 g veľkej suchej fazule
100 g sójových bôbov
3 cibule (asi 200 g)
2 strúčiky nahrubo nakrájaného cesnaku
150 g červenej papriky
150 g zelenej papriky
150 g mrkvy
150 fazuľky
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • 100 g veľkej suchej fazule
  • 100 g sójových bôbov
  • 3 cibule (asi 200 g)
  • 2 strúčiky nahrubo nakrájaného cesnaku 
  • 150 g červenej papriky
  • 150 g zelenej papriky
  • 150 g mrkvy
  • 150 fazuľky
  • 150 g cukín
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku 
  • 150 g dužiny z paradajok  
  • 2 l zeleninového vývaru 
  • 100 g polámanej cestoviny: bucatini (t.j. dlhé duté cestoviny) alebo ziti (t.j. druh dlhých makarónov)
  • lístky z bazalky
  • 1 lyžica omáčky pesto alebo 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu (podľa chuti)

 

   Príprava
  1. Fazuľu a sójové bôby dajte na noc namočiť do veľkého hrnca.
  2. Opláchnite, roztlačte ich a varte vo vode asi 1 hodinu.
  3. Nechajte ich odkvapkať a odložte.
  4. Nakrájajte cibuľu, 5 minút ju nechajte speniť v troške zeleninového vývaru.
  5. Umyte a očistite papriku, fazuľku, cukiny a mrkvu, nakrájajte na malé kúsky.
  6. Pridajte zeleninu k cibuli a asi 5 minút varte.
  7. Nalejte na to horúci zeleninový vývar a pridajte cesnak.
  8. Polievku priveďte do varu.
  9. Pridajte lyžicu pretlaku a 20 minút nechajte variť na miernom ohni.
  10. Krátko pred dovarením vyberte cesnak, pridajte uvarenú fazuľu i sóju a dužinu z rajčín nakrájanú na malé kocky.
  11. Varte ešte dve minúty a trošku osoľte.
  12. Pridajte rozdrobenú, ľahko nedovarenú cestovinu, ktorú ste dali odtiecť.
  13. Polievku nalejte do polievkovej misy a ochuťte ju lístkami bazalky, príp. pridajte lyžicu omáčky pesto alebo olej a strúhaný parmezán.
 Kilokalórie/porcia 298,6
Bielkoviny celkovo 14,8 g    
Lipidy celkovo 11,3 g
Využiteľné sacharidy 34,4 g   
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 1,95 g 
 – mononenasýtené celk. 5,84 g
 – polynenasýtené  celk. 2,81
Cholesterol 1,1 g
Vláknina 8,02 g
Železo 4,25 mg
Vápnik 124,6 mg
Sodík 1329,7 mg
Draslík 949,8 mg
 
Fosfor 288,1 mg
Magnézium 60,0 mg
Vitamíny:
 B1 0,72 mg
 B2 0,27 mg
 B3 2,56 mg
 B9 120,8 μg
 A 1,6 μg
 E 2,8 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,42 mg
 B8 5,2 μg
 B12 0,0 μg