Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Africká ryža

Pre šesť osôb
500 g ryže
5 bielych cibúľ
70 g hrozienok
100 g olúpaných pistácií
1 l zeleninového vývaru
4 kardamónové semená
1 lyžička karí
3 lyžice extra panenského olivového oleja 
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • 500 g ryže
  • 5 bielych cibúľ
  • 70 g hrozienok
  • 100 g olúpaných pistácií
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 kardamónové semená
  • 1 lyžička karí
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja

 

   Príprava
  1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a speňte v hrnci na troche vody a dvoch lyžiciach  zeleninového vývaru.
  2. Pridajte ryžu, opečte ju a varte so zeleninovým vývarom.
  3. V polovici varenia pridajte hrozienka, pistácie, kardamón a lyžičku karí.
  4. Nakrájajte štyri cibule a opečte dozlatista, pridajte dve lyžice zeleninového vývaru.
  5. Nasypte ryžu na široký a hlboký tanier.
  6. Ochuťte troma lyžicami extra panenského olivového oleja.
  7. Opečenú cibuľu dajte do omáčkovej misy a podávajte s ryžou.
 Kilokalórie/porcia 552,6 kcal
Bielkoviny celkovo 10,1 g 
Lipidy celkovo 15,8 g
Využiteľné sacharidy 92,5 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 2,46 g
 – mononenasýtené celk. 10,8 g
 – polynenasýtené celk. 2,03 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 3,7 g
Železo 2,1 mg
Vápnik 61,2 mg
Sodík 629,7 mg
Draslík 483,0 mg
 
Fosfor 184,1 mg
Magnézium 71,1 mg
Vitamíny:
 B1 0,36 mg
 B2 0,14 mg
 B3 2,1 mg
 B9 47,8 μg
 A 0,0 μg
 E 3,3 mg
 D 0,01 mg
 B5 0,8 mg
 B8 5,5 μg
 B12 0,0 μg