Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Cestoviny so sardinkami na sicílsky spôsob

Pre šesť osôb
500 g krátkych makarónov
300 g čerstvých sardiniek
4 sardely
2 veľké cibule
60 g píniových orieškov
60 g korintských hrozienok
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • 500 g krátkych makarónov
  • 300 g čerstvých sardiniek
  • 4 sardely
  • 2 veľké cibule
  • 60 g píniových orieškov
  • 60 g korintských hrozienok
  • viazanička divého fenikla
  • 1 vrecúško šafranu (kvety)
  • 1 lyžica zeleninového alebo rybacieho vývaru
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • čierne korenie
  • štipka hrubozrnnej soli

 

   Príprava
  1. Umyte a vykostite polovicu sardiniek a sardel.
  2. Cibuľu najemno nakrájate a dajte ju do hrnca s hrubším dnom, do ktorého ste pridali lyžičku zeleninového alebo rybacieho vývaru, aby sa spenila.
  3. Pridajte polovicu očistených sardiniek a štyri sardely.
  4. Dobre pomiešajte: varechou rozdrvte ryby.
  5. Očistite divý fenikel a nechajte len najjemnejšie časti.
  6. Niekoľko minút povarte fenikel vo vriacej vode.
  7. Nechajte ho odkvapkať, posekajte ho a odložte vodu, v ktorej sa varil.
  8. Posekaný fenikel vložte do misy s rybami.
  9. Pridajte píniové oriešky, hrozienka, šafran a čierne korenie.
  10. Niekoľko minút varte: ak je omáčka príliš hustá, pridajte do nej trochu vody, v ktorej sa varil fenikel.
  11. Stiahnite oheň. Ochuťte omáčku dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja. Hrniec prikryte a udržiavajte v teplom stave.
  12. Vyčistite a vykostite zvyšnú polovicu sardiniek tak, že ich otvoríte na spôsob knihy. Dobre ich prepláchnite a vysušte.
  13. Dajte ich do panvice a z oboch strán opečte.
  14. Vo väčšom množstve osolenej vody, do ktorej môžete pridať aj vodu z fenikla, uvarte krátke makaróny „al dente“.
  15. Nechajte ich odkvapkať a ochuťte polovicou omáčky.
  16. Do ohňovzdornej misy poukladajte na dno vrstvu cestovín, na ňu celé sardinky a ochuťte troškou omáčky a lyžicou extra panenského olivového oleja.
  17. Navrch dajte vrstvu zo zvyšku krátkych makarónov s omáčkou a polejte lyžicou
    extra panenského olivového oleja.
  18. Misu prikryte alobalom a dajte zapiecť do rúry na 10 minút (pri 170°). 

Toto jedlo sa môže podávať teplé i studené.

 Kilokalórie/porcia 559,4
Bielkoviny celkovo 22,6 g 
Lipidy celkovo 16,2 g
Využiteľné sacharidy 80,9 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 2,8 g
 – mononenasýtené celk. 9,1 g
 – polynenasýtené celk. 3,8 g
Cholesterol 39,9 g
Vláknina 3,7 g
Železo 3,0 mg
Vápnik 74,9 mg
Sodík 1697,0 mg
Draslík 646,2 mg
 
Fosfor 311,8 mg
Magnézium 62,1 mg
Vitamíny:
 B1 0,2 mg
 B2 0,27 mg
 B3 7,7 mg
 B9 45,8 μg
 A 14,6 μg
 E 3,2 mg
 D 3,0 mg
 B5 0,1 mg
 B8 2,2 μg
 B12 0,0 μg