Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Cícer s cestovinami

Pre šesť osôb
250 g suchého cíceru (alebo 120 g namočeného) na osobu
250 g dlhých tenkých rezancov
3 umyté a vykostené sardely
3 cibule
1 strúčik cesnaku
1 vetvička rozmarínu
viazanička petržlenovej vňate 
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • 250 g suchého cíceru (alebo 120 g namočeného) na osobu
  • 250 g dlhých tenkých rezancov
  • 3 umyté a vykostené sardely
  • 3 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vetvička rozmarínu
  • viazanička petržlenovej vňate
  • 1 feferónka
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • kocka zeleninového bujónu
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice zeleninového vývaru

 

   Príprava
  1. Cícer nechajte cez noc namočený v studenej vode.
  2. Vymeňte vodu a povarte s vetvičkou rozmarínu 90 minút. Udržujte teplé.
  3. Nakrájajte cibuľu a speňte v dvoch lyžiciach zeleninového vývaru.
  4. Pridajte roztlačený cesnak, rajčinový pretlak a sardely.
  5. Niekoľko minút povarte a dobre pomiešajte.
  6. Cícer sceďte a odložte vodu, v ktorej sa varil.
  7. Uvarený cícer pridajte k pripravenej omáčke a 15 minút nechajte postáť.
  8. Do vody, v ktorej sa varil cícer, pridajte bujón a nechajte zovrieť.
  9. Uvarte cestoviny „al dente“, sceďte a pridajte k cíceru spolu s troškou vody, v ktorej sa varila cestovina.
  10. Cícer a cestovinu vložte do polievkovej misy, posypte posekanou petržlenovou vňaťou a polejte tromi lyžicami extra panenského olivového oleja.
  11. Jedlo podávajte teplé.
 Kilokalórie/porcia 424,6 kcal
Bielkoviny celkovo 16,7 g 
Lipidy celkovo 11,9 g
Využiteľné sacharidy 62,6 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 1,9 g
 – mononenasýtené celk. 7,5 g
 – polynenasýtené celk. 2,2 g
Cholesterol 5,3 g
Vláknina 7,9 g
Železo 4,17 mg
Vápnik 126,3 mg
Sodík 665,4 mg
Draslík 592,6 mg
 
Fosfor 236,8 mg
Magnézium 78,4 mg
Vitamíny:
 B1 0,35 mg
 B2 0,17 mg
 B3 3,15 mg
 B9 102,3 μg
 A 4,1 μg
 E 3,3 mg
 D 0,3 mg
 B5 0,69 mg
 B8 3,3 μg
 B12 0,0 μg