Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Janovské pesto

Na dochutenie 500 g cestovín pre šesť osôb
40 lístkov čerstvej bazalky
1 lyžica ovčieho syra (nie príliš pikantného)
1 lyžica parmezánu
50 g píniových orieškov (zľahka opražených v rúre)
1 – 2 strúčiky cesnaku
5 lyžíc extra panenského olivového oleja
štipka hrubozrnnej soli 

   Pre šesť osôb
  • Na dochutenie 500 g cestovín pre šesť osôb
  • 40 lístkov čerstvej bazalky
  • 1 lyžica ovčieho syra (nie príliš pikantného)
  • 1 lyžica parmezánu
  • 50 g píniových orieškov (zľahka opražených v rúre)
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • 5 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • štipka hrubozrnnej soli

 

   Príprava
  1. Bazalkové lístky jemne umyte a osušte.
  2. V mažiari spolu s píniovými orieškami, strúčikom cesnaku a štipkou hrubozrnnej soli najemno rozotrite.
  3. Pridávajte postupne oba druhy syra.
  4. Rozdrvte na kompaktnú zmes. 
  5. Zmes vyklopte do misy a pridajte päť lyžíc extra panenského olivového oleja.
  6. Miešajte, kým všetok olej nevsiakne.
  7. Pri podávaní zrieďte pesto lyžičkou vody, v ktorej sa varili cestoviny.

Okrem dochutenia cestovín sa pesto používa na ochutenie rôznych  jedál, polievok, krémov, lazaní atď. ... Namiesto mažiara môžete použiť mixér: rozdiel je vidieť aj cítiť.

 Kilokalórie/porcia 196,8
Bielkoviny celkovo 3,7 g 
Lipidy celkovo 19,9 g
Využiteľné sacharidy 0,7 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 3,0 g
 – mononenasýtené celk. 11,4 g
 – polynenasýtené celk. 1,4 g
Cholesterol 3,3 g
Vláknina 0,2 g
Železo 0,2 mg
Vápnik 50,2 mg
Sodík 39,3 mg
Draslík 19,0 mg
 
Fosfor 26,9 mg
Magnézium 0,8 mg
Vitamíny:
 B1 0,007 mg
 B2 0,02 mg
 B3 0,1 mg
 B9 3,3 μg
 A 4,6 μg
 E 3,3 mg
 D 0,012 mg
 B5 0,008 mg
 B8 0,1 μg
 B12 0,0 μg