Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Králik na panvici

Pre šesť osôb
1 králik nakrájaný na kúsky (8 častí)
3 lyžice balzamikového octu
pohár červeného vína
1 lyžica extra panenského olivového oleja
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • 1 králik nakrájaný na kúsky (8 častí)
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • pohár červeného vína
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • čerstvé voňavé bylinky: šalvia rozmarín, tymian, majoránka, bobkový list
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 borievok
  • čierne korenie
  • štipka soli

 

   Príprava
  1. Na malej panvici  mierne zohrejte víno, balzamikový ocot, polovicu voňavých byliniek, jeden ošúpaný strúčik cesnaku a borievkové bobuľky.
  2. Králika dobre umyte, osušte a polejte vlažnou marinádou.
  3. Niekoľko hodín nechajte marinovať a občas kúsky králika otočte.
  4. Vyberte králika z marinády a nechajte ho odkvapkať.
  5. Marinádu preceďte.
  6. Pomixujte druhú polovicu voňavých byliniek a strúčik cesnaku.
  7. Jednotlivé kusy králika obaľte v bylinkách a dajte ich opiecť na jednej lyžici extra panenského olivového oleja.
  8. Dobre opečte, potom zalejte trochou prefiltrovanej marinády.
  9. Pečte prikryté 45 minút na miernom ohni a občas zalievajte marinádou.
  10. Päť minút pred vypnutím odokrye, pridajte oheň, trošku osoľte a okoreňte.
  11. Králika poukladajte na tanier a podávajte s pečenými zemiakmi alebo zeleninou.
 Kilokalórie/porcia 291,3 kcal
Bielkoviny celkovo 39,4 g 
Lipidy celkovo 12,5 g
Využiteľné sacharidy 1,5 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 4,1 g
 – mononenasýtené celk. 4,4 g
 – polynenasýtené celk. 3,3 g
Cholesterol 115,4 g
Vláknina 0,3 g
Železo 3,1 mg
Vápnik 45,3 mg
Sodík 187,4 mg
Draslík 682,6 mg
 
Fosfor 326,6 mg
Magnézium 54,9 mg
Vitamíny:
 B1 0,3 mg
 B2 0,2 mg
 B3 5,7 mg
 B9 9,3 μg
 A 0,0 μg
 E 0,9 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,0 mg
 B8 0,0 μg
 B12 0,0 μg