Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Miešaný šalát

Pre šesť osôb
Jeden hlávkový šalát
Polovica uhorky
Dve mrkvy
Jedna čakanka
Dve stredne veľké cibule
200 g šampiónov 
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • Jeden hlávkový šalát
  • Polovica uhorky
  • Dve mrkvy
  • Jedna čakanka
  • Dve stredne veľké cibule
  • 200 g šampiónov

    Na omáčku:
  • Tri lyžice extra panenského olivového oleja
  • Dve lyžice octu (aj balzamového octu)
  • Jedna lyžica sójovej omáčky
  • Dve šalotky
  • Jeden strúčik cesnaku
  • Voňavé bylinky (kôpor, bazalka atď.)
 

 

   Príprava
  1. Očistite a umyte hlávkový šalát aj čakanku. Dobre ich osušte.
  2. Čakanku i šalát dajte do veľkej šalátovej misy. Ak by listy boli priveľké, potrhajte ich rukami.
  3. Ošúpte uhorku i šalotku, najemno ich nakrájajte a pridajte k šalátu.
  4. Očistite hríby, nakrájajte ich na plátky a pridajte k šalátu.
  5. Dobre pomiešajte.

    Príprava omáčky:
  6. Do misy nalejte olej, ocot, sójovú omáčku a dobre pomiešajte, aby sa vytvorila kompaktná zmes.
  7. Najemno nakrájajte šalotku a pridajte ju k omáčke.
  8. Pretlačte strúčik cesnaku.
  9. Posypte to voňavými bylinkami.
  10. Dobre pomiešajte.
  11. Pridajte túto omáčku k šalátu, a to 1 minútu predtým, ako jedlo prinesiete na stôl.

Sú stovky možností, ako kombinovať miešaný šalát: toto je iba taký malý príklad.

 Kilokalórie/porcia 118,9 kcal
Bielkoviny celkovo 2,4 g   
Lipidy celkovo 9,4 g
Využiteľné sacharidy 6,3 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 1,5 g
 – monoinsaturované celk. 6,7 g
 – polyinsaturované celk. 1,0 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 2,8 g
Železo 1,1 mg
Vápnik 46,1 mg
Sodík 45,1 mg
Draslík 333,8 mg
 
Fosfor 76,9 mg
Magnézium 19,1 mg
Vitamíny:
 B1 0,1 mg
 B2 0,1 mg
 B3 2,0 mg
 B9 41,3 μg
 A 0,0 μg
 E 2,4 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,9 mg
 B8 9,8 μg
 B12 0,0 μg