Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Turecký šalát

Pre šesť osôb
Jeden veľký zemiak
Jedna veľká biela cibuľa
Jeden veľký baklažán
Jedna žltá paprika
Dve zrelé rajčiny
Jeden strúčik cesnaku 
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • Jeden veľký zemiak
  • Jedna veľká biela cibuľa
  • Jeden veľký baklažán
  • Jedna žltá paprika
  • Dve zrelé rajčiny
  • Jeden strúčik cesnaku
  • Tri lyžice extra panenského olivového oleja
  • Čierne korenie
  • Štipka soli
 

 

   Príprava
  1. Zeleninu rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  2. Pečte v rúre na prudkom ohni.
  3. Dozerajte na pečenie a pomaly vyberajte zeleninu, ktorá je už upečená (najprv papriku, potom rajčiny atď.).
  4. Ošúpte zeleninu, odstráňte z nej semená i žilky.
  5. Nakrájajte ju na plátky či kúsky a pomaly ju dávajte do šalátovej misy.
  6. Ochuťte tromi lyžicami extra panenského olivového oleja, štipkou soli, kúsočkami cesnaku alebo celým, avšak roztlačeným cesnakom.
  7. Niekoľko hodín nechajte, nech to nasiakne chuťou.
  8. Podávajte studené.

Ak ste nechali celý cesnak, vyberte ho prv než prinesiete jedlo na stôl.

 Kilokalórie/porcia 146,3
Bielkoviny celkovo 2,5 g 
Lipidy celkovo 9,6 g
Využiteľné sacharidy 12,4 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 1,6 g
 – monoinsaturované celk. 6,7 g
 – polyinsaturované celk. 1,12 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 3,3 g
Železo 1,0 mg
Vápnik 31,9 mg
Sodík 104,2 mg
Draslík 511,7 mg
 
Fosfor 71,4 mg
Magnézium 43,2 mg
Vitamíny:
 B1 0,10 mg
 B2 0,09 mg
 B3 1,84 mg
 B9 42,2 μg
 A 0,0 μg
 E 2,82 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,53 mg
 B8 3,3 μg
 B12 0,0 μg