Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Mrkvová torta

150 g mrkvy
1 jablko
2 vajcia
60 g bieleho cukru
1 lyžica slnečnicového oleja
(alebo extra panenského olivového oleja)
150 g celozrnnej múky
½  balenia kvasníc 
{mospagebreak}

   Suroviny
  • 150 g mrkvy
  • 1 jablko
  • 2 vajcia
  • 60 g bieleho cukru
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
    (alebo extra panenského olivového oleja)
  • 150 g celozrnnej múky
  • ½  balenia kvasníc
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½  lyžičky postrúhaného muškátového orieška
  • ½ lyžičky mletého kardamónu
  • 50 g hrozienok
  • 1 citrón

 

   Príprava
  1. Zohrejte rúru (na 180°).
  2. Žĺtky šľahajte s cukrom, pokým nebudú biele.
  3. Pomaly pridávajte olej a postupne postrúhanú mrkvu, múku, kvasnice, škoricu, muškátový oriešok, kardamón, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z polovice citróna. Dobre premiešajte.
  4. Bielky vyšľahajte na sneh a opatrne ich pridajte k zmesi.
  5. Cesto nalejte do tortovej formy.
  6. Pečte v rúre asi 40 minút (pri 180°).

Môže sa podávať s teplým ovocím alebo  nízkotučným jogurtom pomiešaným s pomarančovou šťavou a nastrúhanou pomarančovou kôrou. 

 Kilokalórie/porcia 198,0 kcal
Bielkoviny celkovo 4,9 g 
Lipidy celkovo 5,4 g
Využiteľné sacharidy 32,4 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 1,2 g
 – mononenasýtené celk. 3,0 g
 – polynenasýtené celk. 0,7 g
Cholesterol 84,0 g
Vláknina 4,1 g
Železo 1,9 mg
Vápnik 46,5 mg
Sodík 59,2 mg
Draslík 271,7 mg
 
Fosfor 107,4 mg
Magnézium 11,7 mg
Vitamíny:
 B1 0,1 mg
 B2 0,1 mg
 B3 1,3 mg
 B9 39,6 μg
 A 35,2 μg
 E 1,4 mg
 D 0,3 mg
 B5 0,5 mg
 B8 6,3 μg
 B12 0,3 μg